Het Kleine Geluid

Geluid is een onzichtbaar element dat een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Geluid is overal om ons heen. Alles maakt, absorbeert en weerkaatst geluid. Je kunt je er niet voor afsluiten, je oren staan namelijk altijd 'aan', zelfs wanneer je slaapt.

De meeste mensen vinden het belangrijk dat onze omgeving 'mooi' is vorm gegeven. Maar geluid speelt in onze leefomgeving een belangrijkere rol dan we denken.


Vaak werkt geluid onbewust voor of tegen onze gezondheid, economie en ons sociaal gedrag. Ook in de openbare ruimte is dit duidelijk terug te vinden. Hare monotone geluiden hebben, over het algemeen, een negatieve invloed. Kleine unieke geluiden geven juist een unieke geluidswending die een extra dimensie aan de ruimte geeft.

Door mijn praktijkonderzoek te richten op de kleine geluiden in de openbare ruimte wil ik de geluidssleur doorbreken en mensen met andere ogen en oren naar hun eigen beleveniswereld laten luisteren.


Mijn persoonlijke ontdekkingstocht naar kleine geluiden in de openbare ruimte speelt zich af op mijn dagelijkse route van studentenkamer naar de HKU. Tijdens deze route zijn er vier bijzondere plekken waar ik het kleine geluid analyseer, observeer en beleef.

Dit onderzoek verwerk ik tot gemakkelijk leesbare elementen waarmee ik wil laten zien dat het kleine geluid een extra dimensie geeft aan onze openbare ruimte.


Project

Het kleine geluid, de ontdekkingstocht

Eindexamen Spatial design

 

Locatie project

Vredenbrug, Janskerkhof, Achter de Dom, Maliebrug te Utrecht

 

Locatie expositie

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 

Jaar realisatie

2015