· 

Biodiversiteit?

De laatste tijd wordt er veel over geschreven, biodiversiteit. Vooral over het belang van het bestaan en het behouden van, maar waarom eigenlijk? Voor mij voelt het als iets vanzelfsprekends, voor andere klinkt het als een vaag begrip misschien. In mijn advies en ontwerp ben ik dan ook altijd bezig om te zorgen dat er veel verschillende soorten planten staan en vele beestjes aantrekken.

Deze week kwam ik een mooi fragment tegen van David Attenborough. Sowieso ben ik fan van zijn natuurdocumentaires, maar vooral van zijn heldere manier van uitleggen.

Hieronder leg ik heel beknopt, met hulp van David, de wat en waarom uit over biodiversiteit.

 

Biodiversiteit betekend letterlijk de verscheidenheid van het leven. Binnen een ecosysteem bestaat een graad van verscheidenheid van levensvormen. Wanneer dit niet meer in evenwicht is stort het ecosysteem in en functioneert de natuur niet meer. Ook de mens is een onderdeel en kan alleen gedijen als al het leven zo gevarieerd, sterk en biodivers is. Wij zijn afhankelijk van de biodiversiteit om ons heen, we hebben wilde soorten nodig. De biodiversiteit van onze planeet geeft ons alles wat we nodig hebben. Denk dan bv aan de opslag van CO2, kust bescherming, medicijnen en voedsel. Maar dit kan alleen maar voortbestaan als er heel veel verschillende, wilde, organismes kunnen leven.

 

In één zin samengevat; Hoe meer biodiversiteit, hoe zekerder al het leven op aarde, ook dat van de mens.

Reactie schrijven

Commentaren: 0