Moeder pimpelmees

Ze vliegt af en aan met bouwmateriaal, bereid het huisje voor en wanneer de jongen er zijn verzorgt ze haar kroost. Moeder pimpelmees is er maar druk mee. Ze zal tussen de 7 en 13 eieren leggen waar ze dan gemiddeld 14 dagen op zit te broeden. Daarna zitten de jongen zo’n 20 dagen op het nest en als ze eenmaal zijn uitgevlogen voeren de ouders ze nog 2 tot 3 weken.

Moederdag

Toevallig valt dit keer mijn vooraf vastgesteld blog-moment samen met moederdag, 10 mei. Alle moeders verdienen respect, mama’s, oma’s, schoonmoeders, wens-moeders, alleenstaande moeders, bonus-moeders en nog vele meer. Daarom vind ik het leuk om vandaag hier wat aandacht te besteden aan de moeders in de natuur, en dan wel die van de vogels.

Als ik buiten ben vrolijkt het gefluit van vogels mij altijd op. Ze zijn altijd zo druk in de weer en dragen de prachtigste kleuren met zich mee. Wat ik ook mooi vind is dat vogels de natuur in balans weten te houden. Met name de verhouding tussen hen en de insecten. Vogels eten namelijk zo’n 400 tot 500 miljoen ton insecten per jaar!

Tips

Wilt u de (moeder)vogel nou wat helpen, zodat ze haar taak om jongen groot te brengen en de natuur in evenwicht te houden, rustig kan voortzetten? Zorg er dan bijvoorbeeld eens voor dat er wat ondiep water te vinden is in uw tuin of op uw balkon. Zet een mooie schaal neer met een laag water er in en vogels vinden de plek om te drinken en te badderen.

Ook is het ophangen van een vogelhuisje altijd heel leuk. Deze nestkast op de foto hangt bij ons in de wijk. Ik hoop met zorg en liefde in elkaar gezet door buurt kinderen, maar dat weet ik niet zeker. Wij lopen er vaak langs en zagen moeder pimpelmees er druk bezig. We horen nog geen gepiep van jongen dus waarschijnlijk is ze bezig om het nest klaar te maken.
Als u zo’n kast ophangt is het belangrijk dat hij u hem in de volle zon hangt en de opening vrij laat. Zo kan moeder vogel in alle rust het huisje goedkeuren en klaarmaken voor haar kroost.

Reactie schrijven

Commentaren: 0