· 

Waar blijven de bloemen?

De ene voet voor de andere. Zo kom ik nu een uurtje per dag door. We blijven met zijn alle meer thuis maar hebben toch de behoefte om even ‘uit’ te gaan. Ik zie dan ook veel mensen door onze wijk wandelen, hardlopen, skeeleren of fietsen. Maar tijdens deze tochten afgelopen tijd viel mij ook iets op, er zijn wel erg weinig wilde bloemen te vinden onderweg. In de afgelopen 30 jaar is de insecten populatie gedaald met 75% en dat is ook duidelijk terug te zien met het afnemen van de wilde bloemen.

Een belangrijk onderdeel

Wilde bloemen zijn belangrijk voor onze natuur. Ze zien er natuurlijk geweldig uit. met hun vele kleuren, verschillende maten en heerlijke geuren steken ze af tegen een groene of grijzige achtergrond. Wilde bloemen zijn de basis voor onze natuur en landbouw. Insecten komen af op al het pracht en praal. zij nemen de nectar en het stuifmeel mee om andere planten te bevruchten, zodat er bijvoorbeeld appels aan de boom komen. Bijna alle insecten, en sommige vogels, maken ook slim gebruik van de wilde bloemen. Neem de sint-jacobsvlinder, de rups van deze vlinder eet van de jakobskruiskruid. Hierdoor neemt hij gifstoffen op en is de vlinder later oneetbaar voor roofdieren.

Hoe kunnen we helpen?

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw verdween met de kleinschalige landbouw ook de natuur uit het platteland. Prijzen daalde en landbouw bedrijven werden groter. Omdat boeren hard moesten werken voor de lage prijzen die de consument betaalde werd er meer kunstmest en gif gebruikt. Hierdoor wordt de bodem voedzamer, en hoewel dat positief klinkt is dat het niet. Veel wilde bloemen en kruiden zijn traag groeiend en houden juist van een arme grond. Gelukkig zijn er steeds meer boeren die zich hiervan bewust zijn en andere maaitechnieken gebruiken. Na het maaien voeren zij meteen het afval af, en zo wordt de grond armer en krijgen de wilde bloemen ruimte om te groeien.

Wilt u zelf wat doen om de buurt van kleurrijke bloemen te voorzien? Er zijn een hoop bloemen die u in de berm kunt zaaien. Als u een kaal stukje grond uitkiest die niet meer bewerkt gaat worden dan kunt u daar wat uitstrooien. Kies een donker stuk aarde uit, strooi ze spaarzaam uit (niet te veel op een stukje), en zorg dat ze daarna niet bedekt worden. Een aantal bloemen die hier geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld klaprozen, kamille, gipskruid, korenbloemen of goudsbloemen. Juist deze maanden (maart, april, mei) zijn geschikt om te zaaien zodat u ze dit jaar nog kan zien bloeien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0