· 

Kruidenrijke berm

Als ik met mijn schoonbroer naar buiten ga zou hij het liefst elke 10 meter willen blijven staan om te bekijken hoe het gaat met de natuur. Is er genoeg diversiteit aan planten, trekt het genoeg insecten aan en hoe wordt het onderhouden? Niet gek ook dat hij gestudeerd heeft voor bos- en natuurbeheer en zich nu met veel passie inzet om onze natuur te verbeteren. Afgelopen weekend waren we weer buiten te vinden en hij vertelde me hoe belangrijk het is om meer kruidenrijke bermen aan te leggen. Hij heeft in de gemeente Altena verschillende projecten opgezet om onze kleine insecten te helpen.

Diversiteit

Een uitgebreid wegennetwerk doorkruist ons landschap, hierdoor wordt het leefgebied van planten en dieren verkleind. Door onder andere de intensieve landbouw, het betegelen van onze tuinen en het te vaak maaien van de berm verdwijnen er ook veel bloemen die als voedsel dienen voor insecten.

Bermen langs de weg vervullen als laatste toevluchtsoorden een steeds belangrijkere rol voor het voortbestaan van onze wilde flora. Door een kruiderijke berm aan te leggen en te onderhouden ontstaat er een diversiteit aan planten en bloemen. De berm moet dan niet te vaak gemaaid worden, 1 keer per half jaar is vaak voldoende, en het maaisel moet meteen worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een belangrijke diversiteit in veel soorten en maten planten en dit heeft een positieve aantrekkingskracht op kleine insecten.

Alle kleine beestjes helpen

Het doel meer insecten aan te trekken vindt misschien niet iedereen aantrekkelijk. Als er tijdens je barbecue eentje op je eten af komt vliegen of je komt tijdens een grote schoonmaak een langpoot tegen wordt je er misschien niet altijd blij van, maar al die kleine insecten houden onze natuur wel 'gezond'. Ze zorgen voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en zijn voedsel voor veel dieren. Door meer kruiderijke bermen aan te leggen en bloemen te laten bloeien helpen we deze kleine insecten een handje onze natuur te onderhouden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0