· 

Boekenkastjes

regelmatig loop ik een rondje door ons dorp. Gewoon om even in beweging te zijn, buiten te komen en de buurt beter te leren kennen. Nu zag ik in mijn ooghoek ineens iets verschijnen. Verscholen in het groen met praktische bescherming tegen zon en regen, staat het dapper overeind. Een kastje vol met boeken waar netjes bij staat vermeld dat u er wel wat uit mag lezen.

Sinds ik langs het eerste boekenkastje liep, lijken er steeds meer te ontstaan. Ons dorp heeft er al een aantal. Langs de weg met boeken, en soms zelfs spullen, om weg te geven of te ruilen. Ik ben er gek op en moet altijd even stoppen om ze met aandacht te bekijken. De kast is vaak met veel zorgvuldigheid in elkaar gezet en de boeken liggen te wachten op een nieuwe eigenaar.

Urban Intervention

De boekenkastjes bij ons in het dorp vind ik een prachtig voorbeeld van hoe mensen zelf een verandering van identiteit kunnen geven aan hun directe omgeving. Misschien vinden ze dat er meer gerecycled moet worden, of misschien vinden ze het sociale aspect wat ontstaat na het plaatsen er van interessant, of misschien willen ze de straat wat opfleuren. Het maakt eigenlijk niet uit wat de achterliggende gedachten is, ik denk dat zo'n kleine ingreep heel veel positieve invloed heeft op onze openbare ruimte.

Urban intervantion is vaak de naam die wordt gegeven aan dit soort sociale ingrepen in de openbare ruimte. Het geeft een reactie op onze maatschappij, verrast, laat ons even glimlachen en speelt met de vormgeving. Wat mij betreft kan een stad of dorp nooit genoeg van dit soort boekenkastjes laten ontstaan!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Patrick van Leeuwen (donderdag, 01 augustus 2019 08:54)

  Ik denk er precies zo over, wist alleen niet dat hier al een woord voor was. Urban intervention.

 • #2

  Patrick van Leeuwen (donderdag, 01 augustus 2019 08:56)

  Ik bedoel, ik wordt er ook altijd vrolijk van en wil altijd even kijken. Net zoals de stalletjes voor boerderijen waar je eieren kan halen of zelfgemaakte jam!

 • #3

  Lisa Bloem (maandag, 05 augustus 2019 10:35)

  Wat leuk om te horen Patrick! Ik hoop dat het bij veel mensen een positief gevoel oproept, wat mij betreft kunnen het er niet genoeg zijn!