· 

Stoeprand en andere obstakels

"Hallo, mag ik jullie iets vragen? Ik weet niet meer waar ik woon!" We lopen 's avonds na het eten nog even een ommetje door het dorp als we een vrouw horen roepen vanaf de overkant van de straat. Het is rustig op de weg en ze haast zich, met haar rollator, om over te steken in onze richting. 

Na een kort gesprek heben wij het vermoeden dat ze in het bejaardentehuis woont om de hoek. We bieden aan haar te brengen, en lopen met haar mee.

Ze verontschuldigt zich meerdere malen tijdens onze korte wandeling en vindt het heel fijn dat wij mee lopen. Onderweg komen we wat obstakels tegen. Hoge stoepranden, onlogische bochten en stijle drempels. Dapper trotseert ze alles met haar stevige rollator en eenmaal bij het bejaardenthuis aangekomen herkent ze het gebouw.

Ik ben blij dat we deze vrouw weer veilig hebben thuis gebracht maar ik heb ook weer gezien hoe lastig het kan zijn voor mensen die minder mobiel zijn om te wandelen in onze openbare ruimte. Een weggezakte drempel is lastig om af te lopen met een rollator. Als een auto op de stoep geparkeerd staat moet iemand in een rolstoel gedwongen de weg op rijden. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor een leefbare omgeving. Ik hoop alleen wel dat we rekening blijven houden met iedereen die niet zomaar een stoeprand kan afstappen. In de basis van het ontwerp maar ook in het dagelijks gebruik van onze openbare ruimte.

Reactie schrijven

Commentaren: 0